INGYENES házhozszállítás 15 000Ft-os termékrendelés felett!

Kérdése van? Vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!    

hello@lipoversum.com

Blog

Gyógygombák, mint szuperélelmiszerek

Admin
2021.11.23 11:58
Gyógygombák, mint szuperélelmiszerek

Az alternatív gyógyászat Távol-Keleten évezredek óta felhasználja a gyógygombákat.

Európában több, mint ötszáz éve ismerték fel a gombák egészségvédő hatásait. Számos régészeti lelet igazolja, hogy már a paleolit kor embere is tisztában volt a gombák élettani hatásaival. A gyógygomba tehát egyszerre képviseli a tradíciót és számít újdonságnak a komplementer, azaz kiegészítő medicinában.

 

Miért tekintjük a gyógygombákat „szuperélelmiszernek”?

 

Mire erre válaszolunk érdemes tisztázni egy lényeges dolgot. A gyógygombák nem tartoznak a gyógynövények kategóriájába, mint azt a közbeszédben sokan, - tévesen gondolják. A gomba nem növény, hiszen nincsen benne klorofill és oxigént sem állít elő.

 

Szuperélelmiszernek nevezzük azokat a nyers, vagy feldolgozott ételeket, italokat, amelyek kiemelkedően gazdagok az ember számára fontos (táp)anyagokban.

Nemcsak a mennyiség, hanem a minőség és a változatosság tekintetében a lehető legtöbb jótékony összetevő található meg bennük, a lehető legkönnyebben hasznosuló formában. Ezeknek a feltételeknek a gyógygombák mindenben megfelelnek.

Sőt, a szuperélelmiszerek közül is kiemelkedik páratlan összetételük, ideális arányban tartalmaznak számos olyan hatóanyagot, többek között antioxidánsokat, amelyek egymást kiegészítve, erősítve veszik fel a harcot a betegségekkel szemben. Akkor is jó hasznukat vehetjük, ha nincsenek panaszaink, hiszen kiválóan alkalmasak az egészség megőrzésére.

 

Több, mint háromszáz gyógygombát tart számon a tudomány, ezeknek azonban legfeljebb 10-15 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. A gyógygombák fajtái közül közül a leggyakrabban fogyasztott a gyapjas tintagomba, a kínai hernyógomba, a mandulagomba, a pecsétviaszgomba és a shiitake. A teljesség igénye nélkül néhány általánosan használt gombafajta főbb hasznos tulajdonsága.

 

Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis)

 

Az egyik legjobb természetes immunerősítő, ezen a téren a gyógygombák közül is kiemelkedik.

Ezt elsősorban antioxidáns poliszacharidjai egyedi összetételének, illetve nagy mennyiségének köszönheti. Kiemelendők a béta-glükánok, amelyek rákellenes hatása is bizonyított, elsősorban a tüdő-, máj- és vesedaganatra ajánlják.

A kínai hernyógomba szuperoxiddizmutáz-tartalma fokozza a falósejtek termelődését, ami javítja az immunrendszer működését, és hozzájárul a rák megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Gazdag bioaktív vegyületekben, a benne lévő cordycepin rendkívül hatékony antibakteriális anyag, erős antibiotikum, óriási előnye, hogy nem károsítja a bélflórát, mint a hagyományos gyógyszerek. Enyhíti a legkülönbözőbb gyulladásokat, vérhígítóként akadályozza a vérrögképződést.

Cinket, káliumot, magnéziumot és mangánt, valamint B-, D- és E-vitaminokat tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Jó hatással van a koleszterinszintre, mérsékli a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegek orvosi ellenőrzés mellett sikerrel alkalmazhatják.

 

Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)

 

Kínában a hallhatatlanság gombájának nevezik.

 

Semlegesíti a gyulladások, érrendszeri betegségek és daganatok kockázatát növelő, káros szabad gyököket.

Hatékony méregtelenítő. Hozzájárulhat a magas vérnyomás és a keringési zavarok leküzdéséhez. Kemoterápia után a káros mellékhatások enyhítésére is alkalmazzák.

Javítja a keringést, felhígítja a vérzsírt, csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, megelőzheti a vérrögök kialakulását. Enyhítheti az allergiás panaszokat, stressz és depresszió ellen is jó szolgálatot tehet. Növeli az inzulin mennyiségét, ezért a cukorbetegek számára valódi segítséget jelent a betegség kordában tartásában. Ha szeretnénk elkerülni a megfázást, influenzát vagy a náthát, számíthatunk a pecsétviaszgomba támogatására.

 

Mandulagomba (Agaricus blazei)

 

Brazíliából származik, ahol „Isten gombája” néven közismert. Gazdag magnéziumban, káliumban, B-, D- és E-vitaminokban és poliszacharidákban. Megvan benne az összes esszenciális aminosav.

Hatékony immunerősítő. Segít legyőzni a vírusokat és a kóros baktériumokat, így a fertőzések ellen is védelmet nyújthat.

Javítja az emésztést, eltávolítja a letapadt salakanyagot, ez is hozzájárul ahhoz, hogy támogatja a fogyókúrát. Mérsékelheti az olyan nehezen gyógyítható autoimmun betegségek tüneteit, mint a lupus. Jelentős hatása van az ízületi gyulladás megfelelő kezelésére is.

 

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)

 

A gyapjas tintagomba „ragadozó”, bár ezen tulajdonságát csak nagyon kevesen ismerik. Megtámadja és elpusztítja a földben élő fonalférgeket.

Az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt sokkal fontosabb, hogy szabályozza az étkezés utáni vércukorszintet, javítja a glükóz hasznosulását, támogatja az inzulint termelő sejtek működését.

Nyolc esszenciális aminosav, B-, C-, D- és E-vitaminok, valamint kálium, kalcium, vas, réz, cink található meg benne.

 

Bokrosgomba (Grifola frondosa)

 

Az akár 20 kilósra is megnövő bokrosgomba a Távok-Keleten a hagyományos orvoslás fontos alapanyaga, sok helyütt a gombák királyának tartják.

A poliszacharidok közül legnagyobb mennyiségben béta-glükánokat tartalmaz, felerősítve az immunrendszert, sikerrel veszi fel a harcot a gyulladások, daganatos- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, valamint az öregedést felgyorsító szabad gyökökkel szemben. Különösen a bokrosgombából kivont D-frakció fokozza erőteljesen a természetes immunválaszt Kalciumban, káliumban, magnéziumban, B2- és D-vitaminban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, fehérjékben is bővelkedik.

Vírus-, baktérium- és gombaellenes hatású, a HIV vírussal is felveszi a harcot. Csökkenti a káros LDL, és növeli a jótékony HDL koleszterin szintjét, ezáltal pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. Fokozza az inzulinérzékenységet, lassítja a cukrok felszívódását. Fokozza az immunsejtek hatékonyságát. Kutatások szerint a prosztata-, a tüdő, a vese- és a mellrák esetében érdemes kiegészítő kezelésként fogyasztani.

 

Shiitake (Lentinus edodes Shiitake)

 
 

Kínában és Japánban évezredek óta használják megfázás és influenza kezelésére.

A shiitake gomba rendkívül hatékony immunerősítő , antimikrobiális hatása pedig egészen kiemelkedő: a legtöbb vírust, baktériumot és gombát képes elpusztítani. Olyan rendkívül ellenálló fajok ellen is sikerrel alkalmazható, mint a Candida, vagy a fogszuvasodásban kitüntetett szerepet kapó streptococcus törzsek.

Az immunrendszer erősítését egy másik irányból is elősegíti: a shiitake gomba rostjai prebiotikus tulajdonságúak, ami azt jelenti, hogy táplálékul szolgálnak a bélflóra jótékony (probiotikus) baktériumai számára. Amikor ezek a baktériumok elszaporodnak, akkor az emberi szervezet védekezőképessége egy magasabb szintre lép. A shiitake gombából előállított AHCC a méhnyakrákok legalább 70 százalékáért felelős, human papilloma vírus (HPV) egyik ellenszere.

 
 

Forrás és szakirodalom:

  1. Journal of cancer research and clinical oncology.

  2. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/reishi-mushroom

  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15298759/

  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16566671/

  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20804368

  6. http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=PH2011000238

  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15883813

Lévai Péter átírata