Gyógygombák, mint szuperélelmiszerek

Az alternatív gyógyászat Távol-Keleten évezredek óta felhasználja a gyógygombákat.


Európában több, mint ötszáz éve ismerték fel a gombák egészségvédő hatásait. Számos régészeti lelet igazolja, hogy már a paleolit kor embere is tisztában volt a gombák élettani hatásaival. A gyógygomba tehát egyszerre képviseli a tradíciót és számít újdonságnak a komplementer, azaz kiegészítő medicinában.


Miért tekintjük a gyógygombákat „szuperélelmiszernek”?


Mire erre válaszolunk érdemes tisztázni egy lényeges dolgot. A gyógygombák nem tartoznak a gyógynövények kategóriájába, mint azt a közbeszédben sokan, - tévesen gondolják. A gomba nem növény, hiszen nincsen benne klorofill és oxigént sem állít elő.


Szuperélelmiszernek nevezzük azokat a nyers, vagy feldolgozott ételeket, italokat, amelyek kiemelkedően gazdagok az ember számára fontos (táp)anyagokban.

Nemcsak a mennyiség, hanem a minőség és a változatosság tekintetében a lehető legtöbb jótékony összetevő található meg bennük, a lehető legkönnyebben hasznosuló formában. Ezeknek a feltételeknek a gyógygombák mindenben megfelelnek.

Sőt, a szuperélelmiszerek közül is kiemelkedik páratlan összetételük, ideális arányban tartalmaznak számos olyan hatóanyagot, többek között antioxidánsokat, amelyek egymást kiegészítve, erősítve veszik fel a harcot a betegségekkel szemben. Akkor is jó hasznukat vehetjük, ha nincsenek panaszaink, hiszen kiválóan alkalmasak az egészség megőrzésére.


Több, mint háromszáz gyógygombát tart számon a tudomány, ezeknek azonban legfeljebb 10-15 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. A gyógygombák fajtái közül közül a leggyakrabban fogyasztott a gyapjas tintagomba, a kínai hernyógomba, a mandulagomba, a pecsétviaszgomba és a shiitake. A teljesség igénye nélkül néhány általánosan használt gombafajta főbb hasznos tulajdonsága.


Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis)


Az egyik legjobb természetes immunerősítő, ezen a téren a gyógygombák közül is kiemelkedik.

Ezt elsősorban antioxidáns poliszacharidjai egyedi összetételének, illetve nagy mennyiségének köszönheti. Kiemelendők a béta-glükánok, amelyek rákellenes hatása is bizonyított, elsősorban a tüdő-, máj- és vesedaganatra ajánlják.

A kínai hernyógomba szuperoxiddizmutáz-tartalma fokozza a falósejtek termelődését, ami javítja az immunrendszer működését, és hozzájárul a rák megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Gazdag bioaktív vegyületekben, a benne lévő cordycepin rendkívül hatékony antibakteriális anyag, erős antibiotikum, óriási előnye, hogy nem károsítja a bélflórát, mint a hagyományos gyógyszerek. Enyhíti a legkülönbözőbb gyulladásokat, vérhígítóként akadályozza a vérrögképződést.

Cinket, káliumot, magnéziumot és mangánt, valamint B-, D- és E-vitaminokat tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Jó hatással van a koleszterinszintre, mérsékli a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegek orvosi ellenőrzés mellett sikerrel alkalmazhatják.


Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)


Kínában a hallhatatlanság gombájának nevezik.


Semlegesíti a gyulladások, érrendszeri betegségek és daganatok kockázatát növelő, káros szabad gyököket.

Hatékony méregtelenítő. Hozzájárulhat a magas vérnyomás és a keringési zavarok leküzdéséhez. Kemoterápia után a káros mellékhatások enyhítésére is alkalmazzák.

Javítja a keringést, felhígítja a vérzsírt, csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, megelőzheti a vérrögök kialakulását. Enyhítheti az allergiás panaszokat, stressz és depresszió ellen is jó szolgálatot tehet. Növeli az inzulin mennyiségét, ezért a cukorbetegek számára valódi segítséget jelent a betegség kordában tartásában. Ha szeretnénk elkerülni a megfázást, influenzát vagy a náthát, számíthatunk a pecsétviaszgomba támogatására.


Mandulagomba (Agaricus blazei)


Brazíliából származik, ahol „Isten gombája” néven közismert. Gazdag magnéziumban, káliumban, B-, D- és E-vitaminokban és poliszacharidákban. Megvan benne az összes esszenciális aminosav.

Hatékony immunerősítő. Segít legyőzni a vírusokat és a kóros baktériumokat, így a fertőzések ellen is védelmet nyújthat.

Javítja az emésztést, eltávolítja a letapadt salakanyagot, ez is hozzájárul ahhoz, hogy támogatja a fogyókúrát. Mérsékelheti az olyan nehezen gyógyítható autoimmun betegségek tüneteit, mint a lupus. Jelentős hatása van az ízületi gyulladás megfelelő kezelésére is.


Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)


A gyapjas tintagomba „ragadozó”, bár ezen tulajdonságát csak nagyon kevesen ismerik. Megtámadja és elpusztítja a földben élő fonalférgeket.

Az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt sokkal fontosabb, hogy szabályozza az étkezés utáni vércukorszintet, javítja a glükóz hasznosulását, támogatja az inzulint termelő sejtek működését.

Nyolc esszenciális aminosav, B-, C-, D- és E-vitaminok, valamint kálium, kalcium, vas, réz, cink található meg benne.


Bokrosgomba (Grifola frondosa)


Az akár 20 kilósra is megnövő bokrosgomba a Távok-Keleten a hagyományos orvoslás fontos alapanyaga, sok helyütt a gombák királyának tartják.

A poliszacharidok közül legnagyobb mennyiségben béta-glükánokat tartalmaz, felerősítve az immunrendszert, sikerrel veszi fel a harcot a gyulladások, daganatos- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, valamint az öregedést felgyorsító szabad gyökökkel szemben. Különösen a bokrosgombából kivont D-frakció fokozza erőteljesen a természetes immunválaszt Kalciumban, káliumban, magnéziumban, B2- és D-vitaminban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, fehérjékben is bővelkedik.

Vírus-, baktérium- és gombaellenes hatású, a HIV vírussal is felveszi a harcot. Csökkenti a káros LDL, és növeli a jótékony HDL koleszterin szintjét, ezáltal pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. Fokozza az inzulinérzékenységet, lassítja a cukrok felszívódását. Fokozza az immunsejtek hatékonyságát. Kutatások szerint a prosztata-, a tüdő, a vese- és a mellrák esetében érdemes kiegészítő kezelésként fogyasztani.