INGYENES házhozszállítás 15 000Ft-os termékrendelés felett!

Kérdése van? Vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!    

hello@lipoversum.com

Blog

Allergia – avagy mi is az az antihisztamin és mit tehetsz az allergia enyhítésére

Admin
2022.05.04 14:45
Allergia – avagy mi is az az antihisztamin és mit tehetsz az allergia enyhítésére

A tavasz beköszöntével egyre többet vagyunk a szabadban. Ahogy az időjárás nyárba fordul, virágban pompázik a környezetünk, ám mindez a szemet gyönyörködtető látvány nagyon sokunknak egyet jelent a kéretlen allergia megjelenésével.

Május lévén, ebben az írásban az allergiás tünetek leggyakoribb kezelési módjával, az antihisztaminokkal foglalkozunk. Hogy mik is ezek pontosan, mi a működési elvük és hogyan enyhítik a szénanátha kellemetlenségeit?! Nézzük!

 

 

Aki nem ismerkedett meg eddig közelebbről a hisztamin kifejezéssel, abban felmerülhet a kérdés, hogy valójában találkozott-e már életében ilyen tartalmú gyógyszerrel. Valószínűleg igen, bár az adott kis csodatablettákat a reklámokban már máshogy nevezik. Az, hogy Clarityn, Zyrtec, Allegra vagy Benadryl már egyből ismerősebben cseng a fülünknek. Az antihisztamin egymilliódolláros iparággá fejlődött mára a népbetegségnek kikiáltott allergia miatt, de ettől még mindig nem jutunk közelebb ahhoz, hogy tudjuk valójában mit is veszünk magunkhoz az antiallergén tablettákkal.

Talán úgy a legegyszerűbb megközelíteni, hogy mi az antihisztamin, ha megértjük mit tesz a szervezetben. Az szó az „anti” és a „hisztamin” összetételéből származik. Az „anti” jelentése a valami ellen való, valami ellen ható. A hisztamin pedig egy, a szervezetünkben jelen lévő biólógiai anyag, ami fehérje lebomlása során keletkezik. Valamire való túlérzékenység esetén testünkben hisztamin szabadul fel és ez közvetítő anyagként játszik szerepet a jellemző allergiás tünetek kialakulásában, mint a tüsszentés, viszketés, könnyezés.

Az antihisztamin ezek ellen a hisztamin okozta tünetek ellen hat. Hatásmechanizmusa leegyszerűsítve pedig a következő: az antiallergén tablettákkal egy olyan kémiai anyagot viszünk be a szervezetünkbe, ami a hisztaminhoz rendkívül hasonló, általa a testünk úgy érzékeli, hogy elegendő hisztamint termelt és leállítja a további felszabadulást. Ezzel enyhítve az allergiás tüneteket.

 

 A legtöbb embernek fogalma sincs, hogy a minden élő szervezetben megtalálható hisztaminnak milyen hasznos szerepe van az allergiás reakció előidézésén kívül. Felelős például a gyomorsav elválasztásáért vagy az éberségünkért, figyelmünk fenntartásáért. Ha nem lenne bennünk hisztamin, lehetséges, hogy el is aludnánk. Ez különösen autóvezetés, munkavégzés során veszélyes. Az úgynevezett első generációs antihisztaminok alkalmazása, erőteljes központi-idegrendszerre való hatásuk miatt pont ezért, napjainkban visszaszorult.

Jó hír, hogy ezek a gyógyszerek az átalakulásuk révén mára már hatékonyabbak az allergiás tünetek gátlásában, emellett viszont sokkal kevésbé nyugtató hatásúak, azáltal, hogy nem kerülnek be az agyba.

 

 

Amikor a kutatók rájöttek, hogy egyes antibiotikumok nem befolyásolják a központi idegrendszer működését, akkor kezdték el az ezekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező antihisztaminok újabb második, sőt, mára már a harmadik generációját fejleszteni.

Így lehetséges, hogy napjainkban a legtöbb allergia elleni gyógyszer szedése mellett nem kell számolni mellékhatásként az álmossággal.

Számos lehetőség van az allergia kellemetlen tüneteinek csökkentésére tengervizes orrsprayvel, szemcseppel, speciális kenőcsökkel,melyekből ugyancsak  találsz a shopunkban, és aromaterápiával, de ez egy következő cikk témája lesz.

 

Nos, röviden ennyi ????